Hou me op de hoogte.

Contour On Tour: Videokunst in het Vlaams Parlement.

Van 21 maart tot 11 juli 2012 presenteert Contour videokunst in De Loketten van het Vlaams Parlement.

De Loketten is een monumentale ruimte in het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. Het Vlaams Parlement voert hier een actief tentoonstellingsbeleid met hedendaagse kunst in een prominente rol.

Eerder presenteerde het Vlaams Parlement tentoonstellingen die focussen op specifieke media zoals 'Iconen van design in Vlaanderen' (2003-2004), '6+ Antwerpse mode in het Vlaams Parlement' (2007) en 'Screenworlds. Hedendaagse fotografie in het Vlaams Parlement' (2008). De huidige expo, 'Contour On Tour', belicht videokunst in Vlaanderen.

De tentoonstelling bestaat uit een kern van twaalf kunstenaars die, centraal in de ruimte, in een reusachtige black box worden getoond. Het betreft werk van Sven Augustijnen, Michaël Borremans, Wim Catrysse, David Claerbout, Anouk De Clercq, Johan Grimonprez, Hans Op de Beeck, Nicolas Provost, Bart Stolle, Dennis Tyfus, Sarah Vanagt en Katleen Vermeir & Ronny Heiremans. Van deze kunstenaars wordt werk getoond dat samen een boeiend overzicht geeft van het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw. Dit decennium kenmerkt zich door het steeds toegankelijker en goedkoper worden van digitale technieken. Dankzij deze ontwikkelingen verwerft videokunst definitief zijn plaats in musea, kunstencentra en galeries.

In de selectie van videowerken zien we enerzijds een focus op de puur poëtische beeldkwaliteit van het bewegend beeld. Anderzijds leent het medium zich perfect tot kritische reflecties op het documenterende karakter van beelden. De gepresenteerde videowerken onderscheiden zich van cinema en televisie door hun compromisloze spel met verhaallijnen, beeldcomposities, geluid en de - vaak interactieve - relatie tot de toeschouwer.

In enkele aparte ruimtes kan je grasduinen in een compilatie van historisch belangrijke videowerken uit de voorbije decennia, samengesteld door Argos.

Deze tentoonstelling werd in opdracht van het Vlaamse Parlement geproduceerd door Contour. Het curatorschap van de tentoonstelling 'Contour on Tour' is in handen van Hans Martens.

21.03 > 11.07.2012

Michaël Borremans, Weight (2005).
Courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen.

Praktische informatie:

Contour On Tour:
Videokunst in het Vlaams Parlement

21 maart tot en met 11 juli 2012

Locatie:
De Loketten van het Vlaams Parlement
IJzerenkruisstraat 99
1000 Brussel

Gratis toegankelijk
ma-za, 10:00-17:00
(gesloten op zon-, brug- en feestdagen)

Info:
deloketten@vlaamsparlement.be
tel 02 552 46 11 / 0491 35 61 51

> Download bezoekersgids (pdf,3.3Mb)


www.vlaamsparlement.be
www.argosarts.org