Home Locaties Partners
PROGRAMMA
De visuele kracht van hedendaagse kunstwerken met licht wordt gekoppeld aan de charme van de Mechelse historische binnenstad.

Met allerlei soorten van licht, van neon tot leds, komen artistieke visioenen tevoorschijn. Ze geven een nieuwe dimensie aan plaatsen waarop de geschiedenis haar stempel heeft gedrukt, straten, pleinen en binnentuinen.

Klik en verken het werk van:

  Luc Coeckelberghs (België)
  Jan van Munster (Nederland)
  Erki De Vries & Tim Vets (België)
  Pieter Vermeersch (België)
  Kris Verdonck (België)
  Mischa Kuball (Duitsland)
  Stefaan Dheedene (België)
  Brody Neuenschwander (USA)
  Oleg Yushko & Anna Sokolova (Wit-Rusland)
  Mario Airò (Italië)
  Lea Lagasse (Frankrijk)

Luc Coeckelberghs (BE)
Lighthouse, 2005-2009

(RGB LEDs, TL, plexi, synthetische doek, computer; 300 x 280 x 800)

Lighthouse is een huis van licht en kleur. Een balkvormig gebouw, gemaakt van doek en plexiplaten, elegant en strak zoals het 16de-eeuwse stadspaleis waarmee het in dialoog treedt. Naar buiten is het stralend wit, maar de bezoeker kan er ook binnengaan en iedere minuut een andere intense kleur ervaren. De RGB LEDs produceren 16.777.216 verschillende tinten.
Locatie: Hof Van Busleyden (binnentuin)
Met de medewerking van Philips, Alvirek, Evonik, Dockx Bouw, stad Mechelen, Group Van den Bergh, Thyssenkrupp Otto Wolff nv

Jan van Munster (NL)
Cirkel van Energie, 2009

(staal, plexi, LEDs, computersturing; diameter 600)

Hoog boven de huizen plaatst de kunstenaar een cirkel die ogenschijnlijk op het punt staat weg te rollen, vanaf het dakterras van het voormalig ziekenhuis over de straat. Overdag is het een sierlijke, zilvergrijze vorm, één en al rust. 's Avonds komt de cirkel tot leven in een wervelende gloed van blauw, groen en rood en symboliseert hij de energie van de stad.
Locatie: Goswin de Stassartstraat (Sint-Elisabethziekenhuis dakterras)
Met de medewerking van de stad Mechelen, Philips, Dockx Bouw, Alvirek, Steurs Metaal, Evonik, ASK Romein, Eandis, Group Van den Bergh, Thyssenkrupp Otto Wolff nv Technisch ontwerp: ir. J.Lambrecht; arch. F.Vander Laenen.

Erki De Vries & Tim Vets (BE)
Photuris, 2009

(metalen draden, halogeenlampjes, motortjes en computersturing)

Photuris is de wetenschappelijke naam van een soort vuurvliegjes. In de met groen overwoekerde binnentuin van wat ooit een ziekenhuis is geweest, zwerven en dansen de dwaallichtjes van de rusteloze geesten van vele generaties Mechelaars. De bezoekers kunnen het betoverend schouwspel bekijken vanaf de grote brandtrap die uitkomt op de tuin.
Locatie: Ovamsite binnentuin
Met de medewerking van de Stad Mechelen


Pieter Vermeersch (BE)
Red, 2009

(laser)

Voortbordurend op de naam en de faam van het huis maakt de kunstenaar hier een wandschildering waarin hij nuances van rood licht aan elkaar knoopt. De Koninklijke Manufactuur De Wit reinigt, conserveert en restaureert immers oude wandtapijten. Ze is gevestigd in een historisch pand, de Refugie van de abdij van Tongerlo uit 1484.
Locatie: Schoutetstraat (Manufactuur De Wit binnentuin)
Met de medewerking van Steurs Metaal, Manufactuur De Wit, Daems Elektro, poederlakkerij W. Weyns

Kris Verdonck (BEL)
Syncope, 2009

(DVD)

Het lichaam van een reus drijft op het kanaaltje, het gezicht naar beneden. Hij beweegt lichtjes, maar het is niet duidelijk of dit het gevolg is van de ademhaling of van de woelingen van het water. Het beeld is dubbelzinnig: zowel levend als dood, zowel sereen als opgezwollen, zowel gelukzalige als kadaver. Wie is dit wezen? Wie heeft hem hier gedumpt?
Locatie: 't Groen Watertje
Met de medewerking van het VAF, Margarita, Stillab, MIXX, Eandis

Mischa Kuball (DE)
Walk and Talk, 2009

(spots, draaiende spiegels, stemmen, rode loper)

Kuball houdt ervan met kleine ingrepen de verborgen kanten van een stad zichtbaar te maken. In dit geval het Klapgat, een donker steegje dat vele Mechelaars in de loop van de eeuwen opzochten - niet alleen om te kuieren en te keuvelen, maar ook voor vluchtig minnespel. Kuball creëert een gevoelige theaterscène met spots en geluiden die rondcirkelen om de verliefden te ontdekken.
Locatie: Klapgat
Met de medewerking van PFL en fam.Jonckers
Stemmen: Hermeline Esnard (F), Petra Bosch (D), Stephen Cone Weeks (E),
Jan Delvaux (N)
Muziek: Clyne (Thomas Klein)

Stefaan Dheedene (BE)
Sun-Lite, 2009

(draaglantaarn, computergestuurd)

Een zaklamp volgt 24 uur op 24 de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Ze beweegt zich langzaam door de kerk en raakt op haar tocht gewelven, sculpturen en schilderijen. De straal heeft de kracht van zuiver daglicht.
Locatie: St. Romboutskerk (hoog koor, tussen de twee altaren)
Achteraan in de kerk staan ook twee werken die deel uitmaken van de tentoonstelling 'All that is Solid'

Met de medewerking van Philips Turnhout en de kerkfabriek


Brody Neuenschwander (US)
Projectie van teksten over torens


Op het grote leien dak (aan de kant van de Grote Markt) worden citaten over torens geprojecteerd door middel van een laserinstallatie en speciaal ontworpen, bewegende kalligrafische letters. Als de klokken in de nachtelijke uren zwijgen, nemen de laserstralen in stilte hun tijdregelende functie over.
Locatie: op het dak van Sint-Rombouts

Oleg Yushko & Anna Sokolova (BY)
Corridor, 2009

(staal en powerleds: 300 x 69 x 1.000)

Hier wordt slechts een fragment van een structuur zonder einde getoond. Het is geen brug, maar een corridor, een strook tussen twee territoria, tussen stad en natuur. De echo van de stad zit in het ritme van de spijlen en de golven van licht die het kleine kanaal beroeren. Waardoor een figuurlijke overgang tot stand komt tussen versteende architectuur en dynamisch, altijd veranderend water.
Locatie: Melaan (achter Minderbroederskerk)
Een productie van Trilux m.m.v. Steurs Metaal, Eandis, Dockx Bouw, stad Mechelen

Mario Airò (IT)
Stella Ofelia, 2009
(slierten UHP-licht)


Er is opnieuw leven in de rivier. Groene slingers komen tevoorschijn en strekken hun sprieten steeds verder uit. Ze dobberen in de zachte deining en trekken de aandacht op de charmes van de site. Links een statig gebouw dat ooit de Refuge van de abdij van Villers is geweest, rechts drie gevels die de bouwgeschiedenis van de 16de-17de eeuw vertellen.
Locatie: Dijle Kraanbrug (in de rivier)
Met de medewerking van Philips Turnhout, bkSM, stad Mechelen

Lea Lagasse (FRA)
Sign, 2009

(neon)

Lagasse verbergt onderbewuste signalen in gewone neonreclame. Als het licht verstoord knippert, vraagt de toeschouwer zich af wat er eigenlijk te zien is. De boodschap wordt even bedrieglijk als de duisternis van de nacht. Het felle rood verwijst naar de zelfkant van het nachtleven. Het is het rood van de havenkroeg en van de hartenaas. Het is een baken voor de dolende nachtraaf.
Locatie: Vismarkt ('De Cirque' voorgevel)
Met de medewerking van Alvirek, Daems Elektro, de Cirque